• ورود
  • نقشه سایت

آفت گیاهی زنجره مو (آموزش شهروندی)

واحد حفظ نباتات و دفع آفات

  • 8 بهمن 1393
  • نویسنده: park
  • تعداد نمایش ها: 11504
  • 0 نظرات

چهارشنبه 8 بهمن 1393

 

زنجره مو



 

این زنجره یكی از آفات مهم مو در ایران است. در تمام مناطق موكاری وجود دارد. علاوه بر مو به بسیاری از گیاهان دیگر مانند سنجد،‌ سیب، آلبالو، به، سپیدار، زبان گنجشك، نارون، ازگیل ژاپنی، تبریزی، پسته، انار، گلابی و هلو صدمه می‌زند.

نحوه خسارت رو برگ و میوه

 

 

حشره بالغ بر روی سرشاخه‌های مو و سایر درختان میزبان تخمریزی می‌نماید. بر اثر تخمریزی حشره قسمتی از بافت گیاه از فعالیت باز مانده و در روی آن برآمدگی‌هایی بوجود می‌آید كه سبب شكنندگی سرشاخه می‌شود. این سرشاخه‌ها اغلب ضعیف و گاهی خشك می‌شوند. پوره‌های آفت پس از خروج از تخم داخل خاك شده و روی ریشه‌های مو مستقر می‌گردند. پس از استقرار برای تغذیه، خرطوم خود را در نسج ریشه فرو برده و به شدت شروع به تغذیه می‌كنند. علائم خسارت این آفت:

تدریجا ًپایه درخت یا درختچه  ضعیف گشته و سرانجام می‌خشكد. پایه‌های آلوده اغلب رشد بسیار كم دارند، برگها زرد می‌شود و میوه‌ها بسیار كم و ریز هستند.



زیست‌شناسی

زنجره‌های كامل از اوایل تابستان به بعد دیده می‌شوند. پس از خروج از جلد شفیرگی معمولاً پروازهای كوتاه می‌كنند. پس از 5 تا 7 روز جفتگیری كرده و یكی دو روز بعد تخمگذاری می‌نمایند. دوره رشد جنینی حدود یك ماه است. دوره زندگی حشرات كامل در طبیعت 11 تا 12 روز می‌باشد. پوره‌ها پس از خروج از تخم به زمین افتاده داخل خاك می‌شوند. پوره‌ها در كنار ریشه‌ها اتاقكی از گل برای خود ساخته از شیره گیاهی می‌مکند. پوره‌ها دوست دارند در شرایط كاملاً مرطوب زندگی كنند. دوران پورگی این آفت حدود چهار سال است. پوره‌های سن چهارم پس از پایان دوره تغذیه از خاك خارج شده و از تنه درختان یا قطعات سنگ و غیره بالا رفته تبدیل به مرحله‌ای كه اصطلاحاً شفیره نا میده می‌شود، می‌گردند. بعد از طی مرحله شفیرگی  حشره كامل بالدار از آن خارج می‌گردند. خاكهای رسی و سنگین برای فعالیت پوره‌ها مناسب‌تر است و این آفت در چنین خاكهایی خسارت بیشتری ایجاد می‌كند. طول دوره یك نسل ممكن است 4 تا 5 سال طول بكشد.

کنترل:

1ـ استفاده از زمین‌های شنی، ازدیاد آبیاری و تقویت زمین بوسیله كودهای حیوانی پوسیده شده ، و کودهای  شیمیایی
2ـ پیوند واریته‌های مرغوب روی پایه‌های مقاوم
3ـ بیل زدن پای درخت و سوزانیدن علف‌های هرز باغات و اطراف آنها
4ـ هرس سرشاخه‌های آلوده به تخمریزی زنجره‌ها در بهار و سوزانیدن آنها
5ـ بهره گیری از یخ آب زمستانه  

کنترل شیمیایی:
از سموم دیازینون با  دز 2 در هزارلیتر به روش سمپاشی پای بوته ها علیه پوره های داخل خاک، سمپاشی سطح خاک در موقع خروج شفیره ها، همچنین سمپاشی درختان استفاده می کنیم

و از سموم حشره کش سیستمیک مانند  ( کنفیدور ) با دز نیم در هزار بر روی اندامهای هوایی درخت یا درختچه مورد استفاده قرار میگیرد.

 

 

Print
دسته ها: مقالات
کلمات کلیدی:
رتبه بندی این مطلب:
3/4

نوشتن یک نظر

افزودن نظر

x

گالری تصاویر

آمار بازدید
دی ان ان